Sunday, 11 November 2012

Most Adorable Things about Zameer # 2

Salam semua...

Zameer bila dh makin besar, makin banyak akalnya...but things he done mostly adorable to me as a mom, sekali sekala je la menguji kesabaran...Okey, dlm entry ni nk cerita pasal 'akal Zameer' lately....

Masukkan coklat cadbury dlm akuarium

Huhuu...nak tergelak pon ada sbnrnya...agaknya Zameer nk share rasa coklat yg sedap tu ngan ikan nan 2 ekor dlm akuarium umah kitorg tu...time kejadian, Papanya tgh buat keje di meja makan sblh akuarium tu...kebetulan tertoleh la Zameer buat ape kat akuarium tu kan? biasanya dia suka2 tgk ikan dlm tu, kdg2 ditepuk2nya akuarium tu smp ikan kelam kabut berenang  nk sembunyi...huhuu..Papa perasan dia nk masukkan coklat Cadbury ke dlm akuarium tu, mujur la sempat Papa tegur dan ambik coklat kat tangan dia...

Selang beberapa minit pastu, Mama terperasan sesuatu kat dasar akuarium tu...rupanya Zameer dh berjaya pon masukkan sebiji coklat ke dalam akuarium tu!  Haish...bila Mama kaut guna pukat ikan tu nk kuarkan, rupanya dh tggl plastiknya je...coklatnya dh mencair kat dlm air tu! hahahaa...

Tak berapa lama pastu, air dlm akuarium tu bertukar keruh sekejap...huhu...xdan kitorg nk tukar air, air tu dh jernih balik dh...agaknya ikan2 tu minum dh kot air coklat cadbury tu...hahahaaa....

Reaksi Zameer bila Mama dia bebel / tanya kat dia pasal coklat yg dia ltk dlm akuarium tuh? dia konon bercerita plak ngan kita dlm bahasa dia, sambil tunjuk2 ikan tu...haha...kitorg assume, dia cerita yg ikan tu mintak coklat kat tgn dia tu...  :D

Rajin tlg tutup tv tiap kali nak keluar

Now dah pandai, dia tau je tiap pagi Mama dia akan terkocoh2 nk kuar umah sbb hampir tiap pagi mesti lambat...huhuu...even dh bersiap awal, tp ada2 je benda nk kena buat sblm kuar umah; sidai baju dulu la, packing barang Zameer la, buang sampah ke luar rumah la...huhu...byk la alasan ko, Naa...

So, bila Zameer tgk Mama dia dh siap bertudung, dah sibuk duk tnjk tiap lampu ruang yang masih terang...macam pagi tadi, lampu bilik solat kat bwh, dan lampu dapur still menyala, riuh la mulut dia dok bgth suruh ttp lampu...Then, dia akan lari2 ke TV tlg ttp...tapi main switch dia xdpt capai sbb sengaja ttp ngan meja kecik, so pagi tadi nmpk dia terintai2 kat mana suis yg biasa Mama tutup tu...hehe...

Then, dia cek lagi ape xcukup...kebetulan pagi tadi car seat dia ada dalam rumah lagi, so riuh lagi mulut dia bgth Mama sambil tepuk2 kerusi tu...hehe...Tunggu besar skit lagi, Mama rileks je la tiap kali nk kuar rumah since dah ada org tlg check setiap benda yg patut buat sblm keluar...  :)

Dah pandai ngorat!

Aritu, pas beli brg kat Jaya Grocer yang baru buka kat Bukit Jelutong, kitorg singgah solat maghrib kat Petronas Bkt Jelutong tu...time masuk surau ngan Mama, juz we both yang ada kat dalam tu..So, okey la dia xwat perangai time Mama nak ambik wudu'.. if ada org, dia xnk bg Mama tggalkan dia kejap pon...then, suruh dia duk sebelah, sementara Mama solat..

Time dah nak bg salam, ada la young mother with her liltle girl yg umur tua beberapa bln dr Zameer masuk...time nak bg salam tu Mama perasan Zameer dh nk ambik spek Mama yg ltk kat sblh handbag tu, bila dia dgr ada org masuk, trs dia toleh xjadi pegang spek Mama tu..lega! Then, bila tgk little girl yg comey tu trs dia tgr dgn ramahnya. "Mey nye....mey nye..." (Comeynye! comeynye!) hahaha...tersipu2 budak tu...

Usai solat, Mama bwk Zameer masuk keta smbil tggu Papa, Papa join solat jemaah kat surau laki tu lmbt la skit...kebetulan plak kete kitorg park btl2 dgn pintu keluar surau tu...so, bila liltle girl tadi tu kuar ngan mak dia kitorg nmpk la...Mama bgth la Zameer budak comey tu dh kuar...dia jerit2 panggil...mak little girl tu perasan kitorg, trs dia pegang tgn anak dia lambai2 kat Zameer...then u know what happen? Zameer malu terduduk kat blkg stereng kete! haha....

Okay, tu dulu ye tuk update 'akal' Zameer kali ni...next entry kita smbg lagi...

P/S : actually dari last week post ni tersimpan as draft, keje pon tgh banyak ni so pyh nk dpt idea tuk menulis...hehe

4 comments:

  1. cutenya perangai zameer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kdg2 time mak marah selalu xjadi...sbb klau dia tau kita marah, mesti dtg nk pujuk blk...dtg peluk, cium kita...huhuu

      Delete
  2. lawak la zameer ni...
    afiqah merajuk dia pon nak merajuk gak...
    last2 terantuk kepala...
    tp lawak je rasa bila dia wat malu2 meow...
    zameer zameer...macam2 la kamu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Ma...hehee...konon dh jd BFF la tu ngan Afiqah, so klau Afiqah ngajuk, dia pon kena ngajuk sama...haha

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...