Thursday, 2 August 2012

RESEPI : Daging Goreng Black Pepper

Salam semua...

Arini nak share resepi Daging Goreng Black Pepper...dah banyak kali jugak masak resepi ni, jgn tanya mana dpt resepi ye sbb mmg main agak2 je rasanya then catu2 dlm kepala utk try masak cara sendiri...1st time masak dulu pon Alhamdulillah menjadi mcm mkn kat restoran tu...jom checked-out resepi...
Saya hidangkan dgn Nasi Goreng Black Pepper jugak...sgt ngam! hehe

Bahan2:

1- Daging lembu / kambing (depends la nk masak byk mana kan...) - dihiris nipis2
2- Black Pepper - ikut citarasa byk mana nk pakai, diblend or tumbuk halus
3- Bawang Besar - Separuh labu dh cukup, di hiris kasar
4- Bawang putih - 2 ulas, dihiris
5- Sos Black Pepper
6- Sos tiram
7- Garam - secubit pon dh cukup since dh guna sos tiram
8- Minyak - 2 sudu makan
9- secawan air (ikut anggaran daging byk mana spy daging tu masak)

Cara masak:

1) Panaskan minyak dlm non-stick pan (klau nk guna kuali biasa pon blh tapi risiko daging melekat di kuali tu tggi), tumis bawang putih sekejap then masukkan bawang besar. Gunakan api kecik spya bawang xcepat hangus.

2) Masukkan Daging dan lada hitam. Kacau rata. Masukkan secubit garam, gaulkan dan goreng sekejap. Api sederhana je...

3) Masukkan air, sos tiram dan sos lada hitam. Kacau dan goreng hingga masak. Sedia utk dihidang...

Senang kan? cubalah!

P/S : utk nasi goreng tu, blh guna rencah yg sama utk masak Daging tu, cuma cairkan skit kuahnya then masukkan sayur cmpur, masuk nasi dan pecahkan telur...done!

2 comments:

  1. Wah terliur tengok.. Sy penah buat jugak before ni tapi gune serbuk black pepper tu.. Bukan ape, malas nak tumbuk hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau guna serbuk black pepper tu, rasa dia xkuat sgt lada hitam & serbuk tu dh ada campuran perasa dh...x pior..hehe

      Klau malas tumbuk, blend je pakai blender saiz kecik tu :)

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...