Friday, 10 August 2012

Nasi Kerabu yang mengecewakan...

Salam Ramadhan...

Dari awal Ramadhan kononnya ak dh berazam tuk masak sendiri juadah berbuka dan sahur...Dan Alhamdulillah setakat 19 hari berpuasa, ak melaksanakan dengan jayanya...Cuma adalah 3,4 kali je suamiku makan hasil tangan org lain...tapi org lain tu pon Mamanya sendri...setiap weekend kitorg akan berkumpul kat umah Mama tuk berbuka sama2 dgn ipar duai dan anak2 buah...seronok setiap kali berkumpul, berbuka sama2...

Then semalam, dari pagi ak kebuntuan nak masak juadah ape tuk buka petang tu...mmglah Papa bukan seorang yang cerewet bab makan, dia makan aje ape yg bini dia ni masak tapi ak ni ha, mcm dh boring makan menu yg ulang2 tu je...then tetiba tekak terasa cm nk makan nasi kerabu...ah, sudah! cmne nk masak nasi kerabu klau nk jugak masak sendiri kan?

Time break tengahari tu Papa col, pastu ak bgth la terasa nk makan nasi kerabu...bincang punya bincang kitorg decide nk ke bazar TTDI Jaya aje, klau nk ke Bazar besar kat stadium Shah Alam tu maunya kitorg berbuka dalam kete la semalam...Jalan kat situ sgtlah sibuk kul 5 ke atas...terima kasih je la kan...

So, maklum sajalah bila pegi bazar yg kecil ni, pilihan x banyak...baru berlalu 2,3 gerai trs ternmpak bekas keropok...biasanya klau ada keropok tu mmg adalah menu Nasi Kerabu yang dijual...so, terjah je la...mula2 tgk tu mcm xberkenan nk beli kat situ, tp bila dh bertanya tuan gerai ada Nasi Kerabu ke x? pastu tuan gerai terus mau bungkuskan ak jd xsampai ati nk kata,"xpe la kak, nk tgk2 dulu...."

Jadinya, terus je beli...tapi sebab teringat telur masin kiriman nenek aritu masih ada lagi, telur masin dia plak nmpk xbest, ak pesan nk nasi kerabu n ayam goreng je...xnak telur masin, xnak solok lada (mmg ak xmkn pon solok lada tu...huhu) Bila nak bayar, katanya RM5! Terdetik di hati, eh...mcm mahal je...xpe la...arini je nk pegi bazar, esok azam memasak semula...

Papa plak mmg xberapa minat ngan Nasi Kerabu, so dia beli nasi Lemak Kukus Ayam Berempah...tuk Zameer plak beli Taufu Fa dan kuih Tepung Pelita 1 pek tuk kami, 1 pek lagi tuk CikD...total semua RM 16.50...sebab dh lama xberbelanja kat bazar or pasar malam, ak terdetik : "RM 16.50 tu blh beli lauk 2,3 ari! huhuu..."

Balik rumah, bila time berbuka ak hidanglah semua makanan tadi...bila buka je Nasi Kerabu, warnanya pon dh nmpk mengecewakan....sbb warna dia bukan biru nila tp hijau turquoise! pelik...tp ak cuba bersangka baik, jgn menilai dari rupa..belek2, gaul2 nasi ngan kerabu dan rencah2nya tu rasa kecewa kali kedua sbb keropok yg ak dapat hanyalah serdak keropok! pdhal tadi ak tengok dlm bekas dia tu punyalah penuh keropok....haish...
First time makan nasi kerabu ulamnya ada carrot sekali  :(

Bila dh makan, kecewa ak berganda2 sbb xsedap! huhuu....Papa makan Nasi Lemak Kukus Ayam Berempah dia sangat berselera sbb sedap...hurm...Papa tgk ak yg frust, di share skit mknnnya ke pinggan ak...

Taufu Fa plak bila suap kat Zameer, dia makan sikit je...bila ak rasa, mcm xfresh pdhal masa beli td bekasnya terasa panas lagi...ni rasa dia dh ada sedikit ke arah nk basi, air gula merahnya pon xrasa manis...tgk, Zameer pon pandai memilih...

Tepung pelita plak, sahur tadi baru kitorg makan...pon sama, not even reach the expectation!

Kecewanya ak ke Bazar semalam...so, Ramadhan yang masih berbaki ni ku kuatkan azam tuk masak sendri je kat rumah...letih skit xpe, puas ati! Sia-sia je break my azam semalam...huhu...

5 comments:

  1. hhhmmmmmmm.... saya kecewa masa the first 3 days saya gi bazaar Naa. satu hari abes RM20... makan tak sedap plak tuh......last2 saya dan mak saya usaha gak laaa beronggeng masak utk buka, dinner dan sahur......kejap2 cucur udang, cucur kobis, cucur bawang, cucur jagung.......serious lagi sedap dan jimat... mcm Naa kata laaa RM16.50 boleh beli lauk utk 2,3 hari....

    masak jer laaa Naa.... saya mmg nekad boikot PaRam nih... beli air tebu je berbaloi...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan...nk untung pon beragak2 la berkat rezeki bulan Ramadhan ni...

      Delete
  2. na...ak pon teringin nak makan nasi kerabu, tapi sb ak tau org yg jual nasi kerabu kat sini semua tahap macam nak kaut untung je...sambal ikan dia tu mesti rasa nyor je..ikan cenonet je letak...budu lak rasa macam letak air campur gula...xdop langsung rasa pure budu tu..so ak redho je la x dpt makan nasi kerabu...tunggu balik kg ak suruh mie ak masok lagi sedap...
    ak pon klu x psl pareh buke luor, mmg xdop la nak gi beli bazar ni...doh la mahal, x sedap plop tu..first time ak beli lauk kat bazar, siap kuar masuk toilet esoknya..baik masak sendiri...jimat pon jimat, sedap and ikut selera kita plop tu...

    ReplyDelete
  3. Ye doh tu...tp ak pernah makan nasi kerabu yg blh thn la sedapnya kat Pasar Tani Stadium Shah Alam every sunday tu, tp bln pose ni xtau la dia ada jual ke x kat bazar stadium...mls ak nk tawaf bazar sebesar tu Ma...huhu....

    Untung la mak mu pandai wat nasi kerabu...huhu..nak tanya ni, nape blog mu xleh nk comment ea?

    ReplyDelete
  4. xleh comment ke?
    jap ak check...
    mie ak kan tokey nasi kerabu...
    nnt raya ak suh mie wat...mu mari dumoh makan...hahaha

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...