Wednesday, 8 August 2012

Berpuasa ketika hamil?

Salam semua...

Arini dh 20 Ramadhan....really hope esok ak dh blh sambung berpuasa semula...huhuu...

Papa tanya semalam, "dh berapa ari ye awk tggl puasa?"

Then bila dh jawab, katanya plak,"uish, banyak kena ganti tu....thn depan awak nk try puasa penuh tak? tp kena la ada sebab utk berpuasa penuh tu..." diikuti dgn gelak2 mengekeh...huhuu...dh tau sgt dh ape dlm kepala dia tu...huhuu...

"ala, klau pregnant pon xsemestinya dapat puasa penuh...mcm 2thn lps, time preggy Zameer, dalam 15 ari gak tggal puasa!" best je jwpn ak...huhuu

"itu salah sendiri, sape suruh awak xmakan...makan time buka ngan sahur pon cenonet je..."

"dah xde selera nk wat cmne..." huhu...

Imbas kembali kenangan berpuasa ketika hamil thn 2010 tu....




Time tu ak tggl pose 15 ari sbb doc xbg puasa since ak kena warded caused by dehydration...huhuu...time tu sgt lah xberselera makan, time buka dpt 3 suap nasi pon sgt beruntung dh, sbb xlalu makan...then pas isyak trs tdo xde la nk minum byk air ke since siangnya mmg berpuasa...time sahur pon sama, dpt air milo secawan pon dh kira sgt berselera dh tu...tp first few days tu ak berpuasa dgn jaya dan segarnya....

Masuk ari ke 5 puasa klau xsilap, dlm kul 4 ptg perutku pedih semacam...tp buat rileks je sbb blh handle lagi..ptg time Papa picked up dr ofis dlm kul 5 tu dia perasan mukaku dh pucat sgt, perut pon tersgtlah pedih time tu...Papa pujuk ak supaya berbuka aje...ikutkan ati xnak berbuka lagi sbb sayang tggl dlm 2 jam je lagi nk berbuka...

Then singgah Petronas, Papa nak solat asar, ak plak mmg dh solat kat ofis...Papa pesan suruh berbuka, dia nk pegi beli roti ngan air kat kedai mesra tp ak still protes xnk berbuka...sudahnya baru beberapa minit Papa ke surau, pedih di perut mmg dh xtertahan, ak pegi sndri beli roti dan susu Dutch Lady perisa Strawbery...masuk keta, dgn sedih berbuka la aku...

Then bergerak balik dari Seri Kembangan (time tu keje area Seri Kembangan lagi) tu ke Shah Alam sgtlah memakan masa, ada lah hampir sejam baru smpai area Glenmarie, Shah Alam.  Singgah bazar, Papa je sorg turun pegi beli juadah berbuka...ak tggu dlm kete je...

Sambil tggu tu call la mak tanya kabar...cerita la berbuka sbb sakit perut, mak kata xpe klau xlarat jgn puasa...tetiba tengah borak tu ak rasa nk tercirit! Alamak...perut yg pedih td bertukar jd memulas yg teramat...air mata dh berlinang time tu, ak klau nk mengadu kat mak time sakit mmg jd sebak serta merta...huhu...Papa masuk kete bgth la dia, Papa pujuk ke UMRA tp ak xnak, nak terus balik umah je berehat...

Sampai umah, xdan2 trs ke toilet...ak terkena diarrhea plak! rehat kejap ngam2 org azan magrib...perut time tu start pedih semula...Papa dh kelam kabut ajak ke UMRA...Papa solat magrib sekejap, nasi ayam yg beli tuk buka xsentuh pon, Papa juz minum beberapa teguk air trs bawak ak ke UMRA...

Sampai sana ak ditempatkan kat emergency room, but since kat tgkat atas 3 org Gynea yg bertugas ada emergency C-ser, ak terpaksa menunggu...sambil baring tu ak menangis sbb xtahan pedih di perut...hampir setengah jam menunggu, Doc Rafi (the owner of Hospital UMRA) yg attended ak...dia apologized us for late due to emergency c-ser other patient...

Kata Doc, ak terkena gastrik...trs disuntik ubat gastrik dan 1 pain air di drip ke tgn ak...masuk ward la ak malam tu...bila Papa cerita ak terkena diarrhea sblm ke UMRA, doc tanya ape yg ak mkn tuk buka ptg tu...so, ak bgth la makan roti separuh dan air susu Dutch Lady tu...

Ya Allah rupanya, punca ak terkena diarrhea tu adalah susu tu! bila dh kena gastrik, perut kita akan penuh dgn asid...bila susu dicampur dgn asid, jadilah dadih! tu la punca diarrhea tu..ok, baru tau time tu!  So, utk rilekskan kan ak, doc suruh ak tdo...dalam kul 2 ke 3 pagi camtu, ak tersedar sbb doc dtg cek...by that time dh 2 pain air masuk bdn ak sbb ak dehydrated...doc tanya, ak nk bermalam di hospital or balik umah dulu...kitorg blur2 xtau nk pikir ape time tu, Papa pon tgh mamai since terlena sblh katil ak smbil duduk...

Then Doc. Rafi fhm since time tu bulan puasa, ssh utk Papa tido dan bersahur, dia bagi kitorg balik tapi esoknya dlm kul 10 Doc mintak ak dtg blk utk cek urine and condition baby...So, kata doc kat Papa, "U kena cuti la esok ye, but if u want I may provide u an MC, so xperlu u EL" hehe...baiknya Doc Rafi! Kitorg pon balik rumah...time nk jelaskan bill pon staff kat kaunter bgth Doc Rafi pesan suruh u all jelaskan esok je, so blh trs blk rehat...terharu lagi!

Sahur pagi tu Papa bangun sorg2 je xkejut ak, sbb tau ak xboleh berpuasa since Doc dh larang puasa esoknya...Klau xsilap Papa pon terlewat bgn pagi tu tuk sahur, sempat makan kurma dan minum air je...kesian Papa, dh la berbuka xsempat makan pape, sahur plak ala kadar je...juadah berbuka plak membazir je aritu...

Pagi tu lepas alas perut skit, dlm kul 10 kitorg gerak ke UMRA...Papa EL la pada hari tu, klau xsilap jumaat kot aritu...Dalam kete Papa cerita yg semalam tu time drive balik umah ada lah dalam 2,3 kali dia hampir terbabas sbb tersangat mengantuk dan letih...mujur jalan clear dan Allah lindungi kami time tu...ak plak masuk je kereta, terlena sbb kesan ubat...sedar2 dah pagi, kat atas katil...Papa dukung ak dr kereta naik ke bilik kitorg kat tgkat atas malam tu...terharu ngan Papa plak! huhu...

kat UMRA, urine result ak plak terdapat lebihan protein dlm urine...means xbagus la untuk kandungan, so kena warded lagi pagi tu... Syukur blh discharge malam tu pas isyak...tapi doc pesan ak xblh puasa sampai la btl2 sihat, kena banyakkan minum air...so total ak xpuasa tu adalah 15 ari...

Moralnya, utk mommies yg tengah preggy skrg jagalah makan anda...even xselera pon makan la jugak sekiranya anda nk teruskan berpuasa...klau x, kena lah cam cite ak di atas...

P/S : Sesungguhnya setiap yg berlaku tu ada hikmahnya...dan hikmah yg ak dapat dr peristiwa tu, ak tau betapa sayangnya suamiku terhadap diri ini...Thanks sayang....Luv u all my heart! :)

P/S II : Hehe, mesti ada yg tersentap baca tajuk entry ni kan? mesti ada yg ingat ak tgh preggy tuk 2nd baby nih...hehe...Lupa nk bgth, time insiden tu ak dlm 4 ke 5 bulan pregnant kan Zameer...

4 comments:

  1. ihihih... lin last year masa preggy hafidh, alhamdulillah tak ada masalah. puasa pun penuh. lain orang lain kerenah preggy dia kan... :)

    ReplyDelete
  2. saya cukup suka baca entry2 mama zameer... hari2 tunggu post entry from u Naa... papa angkat Naa sampai bilik??? SWEEEEEET... ayah piya nak angkat saya utk alihkan posisi tido pon tak larat....die kata saya berat sgt..cis!

    nice entry dear...very useful info... saya pon tak tau yg kalu perut kosong esp those with gastric takleh minum susu...or dh ader rasa gastric takleh minum susu? saya pon ader gastic nih....must be prudent!

    tq Naa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu...thanks!

      So, klau dh tau ada gastrik, nk berbuka pose jgn sekali2 minum susu...alas dgn mknn or minuman lain dulu... :)

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...