Tuesday, 14 August 2012

Little Engineer in the house!

Salam semua...

Papa Zameer ni mmg workaholic person! Yes, u are dear...huhuu so selalu sgt la bawak balik keje ke rumah...xtido 1 malam siap kan keje pon dh byk kali, esoknya pegi keje cm biasa then the other nite mmg totally exhausted....kejar dateline client, so he have too...

Then Zameer ni dari kecik dh biasa tgk Papa dia duk dpn laptop...Kadang2 sampai nk duk atas riba, tengok papa dia wat ape...hehee....

Then skrg, pantang papa dia tggalkan laptop sekejap, dia la yang take over....

"Mama, jgn bgth Papa ye...."

"Opps...Papa dh dtg la...ala...."

"Papa jap, model Papa wat ni nk kena modified skit ni...biar Zameer buat ye..."

Muka seronok dpt pegang mouse...hehee

"Haa...macam ni la Papa...."
Papa pernah kata, "Ai, Zameer pon nk jadi engineer gak ea?"

Then I said, " biarlah Papa besar nnti Zameer nk masuk kerjaya mana pon, asalkan ikut minat dan kebolehan dia..."

Like me myself, since my dad a Electrical Contractor, so he really hopes that one day he may passed his business to his son or daughter to take over...But me, dont have that passion even to take Engineering course in Technical School...

Yes, I made myself to enter the technical school but taking Accounting course...hehe...mulanya, ayah still cuba pujuk utk tukar course...2 kali ayah cuba, but I still insist to study Accounting...So, at last he said, as long I can cope with it, juz go excellent with it...

Then, bila berjaya masuk matrikulasi, ayah sgt bangga la anaknya bersungguh utk study in accounting.  But at first, I refused to accept the offer to go to Matriculation, I really not confident with myself...I rather to further study in Diploma UiTM, but that time result for UPU will be announced after the date to register with matriculation.  Once again, my dad not pushing me to decide..He juz give me the space to made mine, but encourage me to settle down the matters for matriculation registration in the while I made my decision whether to accept the offer or not...but at last, I accepted the offer...

Then while studying in matriculation, first time taking Economic, made me cried! "huhuuu...susahnya nk paham...!" Hampir nak give up time tu, since my mom give a call to me said I got the offer to further study in Diploma of Accountancy in Kolej Mara Melaka...

But then, ayah bersuara mencabar ak..."Dulu KLong jugak yang nk ambik Accounting, ayah xpaksa pon...so, buktikanlah pilihan sendiri tu yang terbaik...buktikan KLong boleh berjaya dgn bidang tu..."

So, dengan semangat baru, ak belajar sungguh2 sampai blh sambung Degree in Accounting kat UUM....Alhamdulillah, di hari graduation ak, ayah tersenyum bangga dengan anaknya...bila ak buka jubah konvokesyen, then sarungkan ke badan ayah, dgn bangga ayah pakai dan bergambar dgn ak dan mak...

Syukur....pilihanku diredhai, direstui dan ak berjaya dalam bidang ni....Alhamdulillah....

P/S : So, as a parent, we should not strict to our child what they gonna be in future, but may guide and encourage them to do the best for their future....

1 comment:

  1. Agreed...as a parent of coz kita nak yang terbaikkk untuk anak kita.. jangan sebab cita2 kita dulu tak tercapai, duk paksa anak untuk ikut kehendak kita. sedangkan anak tu mmg minat n kebolehan dia mmg x menepati yang kita nak.

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...