Wednesday, 25 April 2012

Zameer Teething Progress

Hye semua...salam...

Sumething to share...Zameer dh tumbuh gigi geraham pertama dia....Mama baru sedar last sunday, tp tu pon nmpk geraham bawah je sebelah kanan. Time nmpk tu tgh gosok gigi dia, heran sgt sbb dia xbg gosok gigi dia skrg...mama wonder la, is it becoz berus gigi yg mama beli tu kurang sesuai lg ngan dia?


Time dia mula2 tumbuh gigi dulu mama beli silicon baby teeth brush (mcm kat gmbr sebelah ni). Sesuai la sbb gusi pon lembut lagi time tu...mula2 gosok gigi dia dulu sgt la sporting, nmpk je trs buka mulut..hehe

Tapi start dh byk tumbuh gigi ni, mama beli berus gigi yg biasa plak but tuk saiz baby la...awal2 guna tu ok, tp start last week dia refused, xnak berus gigi sampai nangis2...time menangis tu la mama nmpk gigi geraham dia tumbuh...cepatnya gigi Zameer tumbuh??! Semalam BS bgth Zameer rupanya dh ada 4 btg gigi geraham, 2 atas kiri dan kanan, 2 bawah kiri dan kanan...wah, mama lg terkejut!...

Zameer tumbuh gigi seawal umo 4 ke 5 bulan...gigi bawah yg tumbuh dulu 2 btg, then selang dlm sebulan tu nmpk gusi atas dh bgkak then tumbuh lagi 2 btg..Then dgn rasa curios yg sgt2, mama google la psl 'Baby Teething' tuk tahu schedule of Baby Teething ni...


Meh tgk shedule ni...Zameer skrg Central Incisor (1), Lateral Incisor (2) dah complete! First Molar (4) atas dan bawah pon dh tumbuh...Oo...betul la, gigi Zameer mmg tumbuh ikut schedule...hehee...wat mama risau je, ingatkan Zameer advance sgt...hehe...But for his first teeth mmg advance la coz umo belum masuk 5 bln pon dh tumbuh gigi... well done, Sayang Mama!!

So, no wander la Zameer xnak kena gosok gigi dia this few days, mgkin gusi dia tgh sakit kot kan? isk, ape la Mama ni, xambik tau pastu marah Zameer plak xnk gosok gigi...sorry syg, I'm wrong...pasni mama kena lagi alert psl Zameer ye syg....Mmmuuuuah!!  (Papa plz jgn jeles! hehe)...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...