Tuesday, 12 March 2013

Unforgetable Pregnancy Moment

Salam semua...

Alhamdulillah arini dh genap 5 bln usia kandunganku...setakat ni makin aktif 'Our little One' ni gerak2...

Kenangan yang paling tak blh lupa time preggy Zameer dulu is tendangan2 nya dari dalam...uish, mmg betul2 hero la si Zameer tu...First time merasa tendangan yang agak kuat dari Zameer time tu klau xsilap dh masuk 7 bln kot...bgn pg2, sblm solat subuh Mamanya ni gosok gigi dulu...sinki master bedroom kitorg tu mmg agak ketengah dr build in dia.  So, kena la himpit skit perut ke depan tuk kumur2...Dan2 kena himpit ngan sinki tu Zameer tendang sampai Mama teranjak ke belakang! serious, tak tipu!! huhuu...

Kali keduanya, Papa yang kena...huhu..tiap malam sebelum tido, biasanya Papa bacakan doa tuk Zameer kat perut...doa pe, jap lagi kita share ea...time tu Papa rapatkan muka ke perut, tgh2 baca tu tetiba Zameer tendang muka Papa! dan mmg time tu Papa terhenti kejap baca doa...hahaa...mmg naughty boy!

Kali ketiga time tu Mama confirm umur Zameer 7 bln dlm perut sbb dalam perjalanan ke Langkawi tuk family vacation....Kereta Honda Odyssee Atuk muat2 tuk kitorg 5 beradik, Papa n Atuk Nenek Zameer...Mama time tu duk kat seat bhgn tengah tp duk bhgn tepi tingkap...CikNgah Zameer duk sebelah Mama...time pegi kereta terasa lega la lagi tapi time blk dr Langkawi phm2 je la kereta pon penuh ngan barang...so, CikNgah duk agak terhimpit la ngan Mama...sekali CikNgah dia terjerit kecil...rupanya kena tendang ngan Zameer...haha....

Ok, ni share tips skit tuk parents yg wifenya tengah preggy...

i) baca doa2 yg baik tuk baby

Dulu2 ada terbaca dalam novel tulisan Ramlee Awang Mursyid yang mana untuk mendapat anak yg mendengar kata dan mudah ikut nasihat, selalu amalkan bacaan Al-Fatihah di perut ibu mengandung...dan nasihat dari sorg kawan yg mana suaminya seorg ustaz, tambahkan bacaan surah 'Alam Nasyrah'...Alhamdulillah, amalan tu ada baiknya sbb Zameer bukanlah seorg anak yg degil... malah ada yg tanya cmne Na didik Zameer jadi se adorable itu? Wallahua'alam...semua yg baik dtg dari Allah...andai amalan tersebut membawa kebaikan baiklah di amalkan....

ii) Jangan amalkan mandi lewat malam

yang ni nasihat dari mak...ibu2 yang tgh preggy sememangnya terasa kerap nk mandi sbb suhu badan lbh panas dari biasa...tapi elakkan mandi di waktu malam melepasi pukul 10 malam tuk elakkan anak suka berjaga malam...sebab klau dh amalkan mandi lewat malam, baby dalam perut pon sentiasa akan merasa segar dari dr perut lagi di waktu2 tertentu..so, kalu dh biasa tgh malam terasa segar, bila dh lahir nnt suka berjaga la dia...

Dan syukur Zameer jugak bukan yg jenis berjaga malam...hanya terjaga dgn mata terpejam tuk mintak susu, bila kenyang dia tido blk...mak pon selalu kata senang nk menjaga Zameer ni since dr dalam pantang sampai umur 7 bulan dalam jagaan nenek kat kg...

Ok, readers thats all for now...nak blk jumpa Zameer plak ni! 

Adios....

2 comments:

  1. Sekejap je kan, dah 5 bulan..xlama lg Zameer nk dpt adik dah ^_^

    Mama Zameer, nk tgk perot...besar sgtkah? kikiki
    best tu klo twin...tp penat lah nk menjaga kikiki
    apepon moga yang terbaek utk Na sekeluarga..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Lily, since preggy ni Na xpernah bergambar focus tang perut...hehee...nnt la, tuk Mama Marcello Na try snap 1 eh....heheheee..


      Thanks for your pray, dear!

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...