Wednesday, 9 January 2013

Hati-hati : SMS Scam!

Salam semua...

Pagi ni, di tengah kesibukan menyetelkan keje2 yang tak pernah surut ni, sy ada terima 1 SMS yang bertulis:

"RM0. Your Card tlh berjaya dan menangi hadiah GRAND PRIZE. dr shell (M) BHD RM 20,000.00 No siri.9R247YK
sila dail talian: 0111-268-8969 www.shellm.co.nf"  - 0138791208

Masa baca SMS tu, sy xde la melompat suka sbb menang RM 20,000 tu...first yang menjadi tanda tanya is no.si penghantar...aritu ada terbaca di blog Bro Mazidul mengenai cara pihak yang xbertanggungjawab menipu pengguna credit card dan pemilik2 akaun simpanan di bank2...sy sndri pon dapat banyak panggilan dari tsb berkali2 tapi syukur xterpedaya...dlm entry tsb, Bro Mazidul ada cerita no.telefon yang digunakan tuk call mangsa adalah no.telefon bimbit yg nyata bukan no.rasmi sesebuah company atau organisasi...

Then, sy try call no. yg diberi dlm SMS, tiada jawapan sampai masuk voice mail...2x pelik!

Pastu, web site tu pon cm pelik je kan? Tapi sy cuba jugak la surf ke web site tu tuk tgk ape yg ada...
Wah...kononnya sgt convincing!
Ni kononnya nama senarai pemenang...ai, Julai 2012 je updated?

Bukan main lagi guna stated dgn kerjasama 'Perdana Menteri Malaysia' dan 'PDRM'...puih!
 Statement paling xboleh blah dari diorg :

  1. Promotion SMS cabutan bertuah hadiah mingguan yang telah diadakan oleh Shell (M) BHD, sudah di sahkan langsung oleh pejabat MENTERI & PDRM
  2. Hati-hati terhadap penipuan melalui message / sms (A) SMS yang sah telah diadakan oleh Shell (M) Sdn Bhd telah di lengkapi website yang nampak pada message / sms.    


Ada ke contact no. official Office no. handphone cmtu je kan...

Then tuk menguatkan lagi andaian bhw SMS td tu adalah 1 lagi jenis Scam, sy try la google...then jumpa link forum ni....

Ramai jgk yg dpt SMS serupa rupanya...mujurlah bukan semua magsa diorg ni terpedaya...
Ni emel explaination dari pihak Shell sendri

So, kepada semua berhati2lah terhadap penjenayah cyber zaman skrg...ternyata banyak yg menipu! Moga kita bijak menepis...

P/S : Entry 1st di tahun baru xsempat menyapa semua dgn wish 'Happy New Year' pon kan...sorry, bz teramat...banyak benda nk share, InsyaAllah akan cari ruang waktu nnt...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...