Sunday, 13 January 2013

Pelupa di awal pregnancy?

Salam semua...

huhuu...tajuk entry trs bagi soalan kan? Bukan pe, sy tertanya2 sebenarnya...sbb aritu ada terbaca kat blog sorg mommy yg jugak pregnantkan 2nd babynya cerita masalah pelupa yg dia hadapi...sorry, sgt xsure blog mommy mana...

Then, in my case masalah pelupa ni makin menjadi2 plak sejak seminggu 2 ni....dan yang kelakarnya semalam, penyakit pelupa tu macam dh jangkit kat Papa plak...huhuu...

Semalam kuar umah dlm kul 10.30 am, trs ke UMRA tuk monthly check up (12weeks)...Zameer time tu tido, then sekejapan di Klinik dia terjaga so tanya Zameer nk susu x? Dalam mamai2 dia angguk, so mintak Papa ke kereta jap bancuhkan susu dan ambikkan kasut dia...

Then hasil chech up, dalam masa sebulan after last check up berat sy naik 0.5 kg je...huhuuu...EDD stick to 30 July 2013, but in case I need to be c-ser again, on 38th weeks dh kena book the date. Means xsampai seminggu puasa dh bersalin la nnt...huhuu...since berat naik sikit je, doc tanya la ada minum susu x? honest to the doc, mmg lsg xminum susu sejak pregnant kali ni...beza betul ngan pregnant zameer dulu, berjenis susu sekali minum...So, doc said if refused to take susu coz xselera or loya, she need to provide me with calcium tablet since calcium is the most important nutrient to be taken during the pregnancy...ok2, I had promised the doc I'll take the milk after this...

Selesai check up, kitorg singgah kat kedai jual brgn baby and nursing mom kat area UMRA tuk beli present baby Mama Kema. Dalam duk ralit pilih2 barang, Papa tggalkan kitorg jap nk cari ATM..Mama duk sibuk pilih barang, Zameer sibuk test mainan...huhu...

Kebetulan kat situ ada jual barangan AVENT, saje la survey skali harga tuk puting spare botol AVENT Zameer...Sambil tu letak la botol Zameer kat kaunter jap...bila time dh bayar, Zameer plak dh pilih  mainan yg dia nak mcm xnk lepas...duk pujuk2 Zameer, bagi la dia pegang paper bag hadiah tuk baby Kema...then, kebetulan Papa pon dh dtg, trs dukung dia kuar kedai...langsung terlupa botol Zameer kat kaunter tu tadi...

Then, terus heading ke TTDI, Damansara tuk attend weeding officemate Papa...guna GPS, so xde la sesat pon...sampai sana btl2 dah masuk Zohor...Pengantin yang dijangka bersanding kul 2, hampir kul 3 baru sampai...kami yg dh penat menunggu sbb Zameer pon dh lari sana sini kebosanan, selesai je bacaan doa, trs lambai ke pengantin tanda kami mau beransur dulu...

Plan seterusnya ke umah Mama Kema lawat newborn baby...singgah dulu solat di RnR Hicom kat KESAS, dlm kul 4.30 baru sampai umah Kema...sebabnya, kitorg terlajak sampai ke simpang Teluk Gong...hahaa...dan Papa plak dgn confident ckp simpang nk ke Jalan Kebun tu lps Teluk Gong...haha...mimpi la, mmg confirm2 simpang lps Teluk Gong tu jalan nk ke umah Mama dia je...huhu...so, patah la balik sampai ke simpang Jalan Kebun tu...

Sampai umah Kema, kebetulan jumpa ngan sorg lagi BFF, mom-to-be; Nieq! She due on March...Mama Zatun plak due on May, and last but not least me; due on July...haha...cam pakat2 je due selang 2 bulan!

Dok ralit berborak sampai lupa nk snap even 1 shot gambar pon ngan newborn baby n mamanya...Zameer plak, suka sgt riba baby sampai xnk lepas...huhu...ok, good sign to become a big brother soon!  

Then, kitorg trs ke umah Mama kat Tmn Teluk Gedung, Pelabuhan Klang tuk lawatan mingguan dan tumpang solat asar...plan asal nk blk pas isyak, skali pas solat asar pesan kat Papa mintak tlg basuhkan botol Zameer sbb dari pagi tadi punya susu takut dah bau masam kat botol tu...then, we juz realized yang botol tu tertinggal kat kedai barang baby tadi...mujur Zameer x rengek2 nkmintak susu sepjg petang tu sampai balik umah...

Jadi, pas magrib kitorg pon siap2 trs nk blk sbb nk singgah kedai tadi kot2 diorg ttp awal kan...dalam kul 8 lbh dh kuar umah Mama, sampai kat Kg Raja Uda (KRU), Klang dapat col dari Mama...alamak, time tu dah terasa ni, brg ape plak tertggal kali ni?  Then dgr Papa ckp dgn Mama dia sebut pasal kunci...rupanya kunci rumah kitorg tertggal kat sana...adush!!!!! nak tak nk kena la patah balik ke sana...

Huhuu...Papa pon dh jangkit pelupa dari ku nmpknya...sampai kat kedai tu dh kul 9.30pm, mujur diorg lum tutup kedai...dan mmg diorg dh tggu kitorg dtg blk dr tghari lagi....huhu...

So, sape2 pernah penyakit pelupa spjg pregnancy, share la ngan sy ye...moga blh tenangkan skit hati yg tgh risau sbb penyakit sndiri...haha...

4 comments:

  1. akak merasai penyakit lupa time mengandung ni...teruk gak la sampai bab kerja pun lupa.
    Bos pun tegur asyik lupa saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye kak, yg plg teruknya bila mslh pelupa ni melibatkan keje...mcm xefficient je rasa kita ni wat keje bila ada je bnda penting yg terlupa...huhu

      Delete
  2. mungkin biasa la kot.. lin dlu pun ada lupa2 jup. tp sekarang da nak masuk 4 bulan da ok da rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mgkin kena lepas fasa kritikal dulu baru semua kembali ok kan? Na next week baru masuk 3 bln, so 2nd phase nnt moga2 selera makan pon kembali semula...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...