Tuesday, 18 February 2014

Zara been warded (Part I)

Salam semua...

MasyaAllah...rindu nya nk mencoret2 kat blog ni...kekangan masa sgt mencemburui..huhuuu...

Setelah lama xmencoret, arini bila berkelapangan sbb smpai awal gile kat ofis trs terasa nk coret sumthg kat sini...kisah ni mengenai my little princess yg sudah pon genap 7 bln isnin lps, she is in process of recovering after having a surgery on 30/01/2014..

Scary je cerita kan? dh la lama menyepi, tetiba je start cite yg xbest trs...huhuu...ape nk wat, kena redha dgn dugaan Allah bg...dlm kepayahan ujian dari-Nya, Dia tlh lorongkan jln yg memudahkan...syukur Ya Allah...

Sebermula hari ahad, 26 Jan, blk dari kenduri kawen ofismate, Zara dh tunjuk tanda2 nk demam...kebetulan Zameer masih di kampung, blk dgn flight bersama CikNgah nya pada 10/1..Plan asal, cuti CNY since ofis Papa tutup dr 30/1 hingga 3/2, Mamanya ni pon apply la cuti tambahan jgk tuk blk kampung ambik Zameer dan bercuti...tapi plan Allah lain utk kami...

Zara start demam pada ptg ahad (26/1), keesokannya Mama pon EL la jaga dia...menjelang ptg tu Zara dh kebah dan aktif mcm biasa...hari selasa Mama masuk ofis mcm biasa...Rabu, lps subuh tu Zara ada muntah2 yg agak byk..ingtkan sbb dia terbatuk2...tp Mama still hantar Zara ke BS tp berpesan pd BS if Zara ada muntah2 lg col sy...

Dalam kul 11 am, sy dpt col dr BS mengatakan Zara muntah2 yg agak byk...sy xterus kuar dr ofis, tp sy jnji kul 1 nnt sy dtg jenguk Zara or trs bwk Zara g klinik...dlm kul 1, sy tgk Zara cam agak pucat, trs bwk ke klinik berhampiran rumah...after check up, doc kata Zara kembung...yes, that was in my mind since Zameer dulu pon pernah kena kembung + diarrhoea smp dehydrated and finally kena warded...doc bekalkan serbuk garam, ubat kembung, ubat angin and ubat demam...sy terpaksa blk umah utk tukar baju sbb dpn doc, Zara lg skali muntah smp bsh baju & seluar Mama...

Doc provide time slip smp kul 4pm, Zara plk bila smp umah trs diberi ubat dan air garam trs dia tertido keletihan...so Mama pon biarkan Zara tdo dulu skjp...dlm kul 3.30pm Mama hntr Zara ke BS dan pesan tuk xdiberi susu lg...biar angin kat perut Zara berkurang dulu...jdnya BS hanya bg Zara minum air garam smp ptg Mama ambik pas keje tu...Alhamdulillah kata BS Zara dh kurang muntah...

Malamnya Zara mmg cranky habis...ikutkan plan, kamis pagi pas subuh kitorg akan gerak blk kg...tp Mamanya xlarat nk packing brg lsg...dlm kul 3.30am, dalam Zara duk rengek2 xblh tdo terdengar mcm Zara terkentut...saja la cek kot2 poo-poo, sekali tgk pampers dia berisi...kebetulan time tu adik laki yg nk join kitorg blk kg pg tu blm tdo lagi, duk layan movie kat laptop...kitorg plak tdo kat hall je...mintak tlg adik pegangkan Zara tuk cuci poo-poonya...buka je pampers, Ya rabbi...rasa nk pengsan dlm bilik air tu tgk darah penuh dlm pampers Zara...Darah yg kehitaman cm period tu...

Pas bncg2 ngan Papa, kitorg decide nk trs ke KPJ Sek.20, Shah Alam since insurans Zara panel kat situ...smp KPJ dlm kul 4.15am, tp xde Paed yg oncall...so medical officer sarankan Zara msk wad dulu sementara tggu Paed dtg cek....Even nk guna insurans, deposit utk warded RM 300 kena jelaskan dulu...

Zara msk wad dlm kul 4.30, smp kul 7 am xde doc even nurse pon dtg jenguk...Zara dh crancky asyik nangis jerit yg sungguh2 smp merah urat mata...muntah2 dh penuh bed smp xde tmpt nk ltk dia dh...2,3 kali pegi tanya nurse, katanya doc otw...kemuncak 7.15am camtu Zara kuar darah lagi skali! Trs Mama ke kaunter dgn sebak tanya bila doc nk dtg? xsempat Mama nk blk ke bilik wad, Papa dh kuar dgn muka marah yg Mama sndri xpernah tgk, pegi marah kat sekumpulan nurse tanya mana assistance that we suppose to get? condition mcm mana yg nurse n doc tggu tuk treat our daughter smp dh 2 kali berak darah kat KPJ tu....then baru la sorg doc yg oncall kat unit kecemasan dtg tuk cek Zara...sorg doc laki cina yg sgt muda, nmpk cm freshie lg, dtg cm agak awkward xtau nk cek ape...last2 dia suh nurse bg ubat kembung tuk baby n air garam! Mama sempat perli doc tu air garam I xpyh tggu doc sini supply sbb dh bekal pon dr rumah...skrg what we need is Paed, who should treat our baby as supposed to be treat...


Almost 8.30, the Paed that we're waiting for finally pay us a visit...look at Zara's symptom, Doc Yasmin suspect Zara got problem with her usus...Doc mskkan jari kat dubur Zara, trs membuak kuar darah...Doc Yasmin trs arahkan tuk turun bwh ke treatment room tuk ambik darah for test, then trs wat ultra sound tuk confirm yg Zara got problem with her usus...

Time ambik darah tu, Mama xkuat tuk hold Zara dr meronta time doc almost like perah urat2 tgn Zara tuk kuarkan darah for test...got lots of blood been squeezed from her smp Mama rasa xkeruan nk tengok...tetiba Mama dgr cam someone tgh thn esak tangis..."uhuk2..." Rupanya Papa....Mama yg dr td duk tepis air mata skit2 trs terburai.....huhuuu...  ( T_T )

After ambik darah, naik skjp kat wad trs dipanggil tuk Ultra Sound...from the scan result, Doc Yasmin explain to us that the situation is serious and major operation should be quickly done on Zara...and by that time, we just received a news that Zara's insurance has not matured yet to be claimed.  There're about 2 weeks more to reach the maturity date of 90days.  Without the insurance, the cost of surgery might more than RM 20K which we could not afford.  Plus, KPJ's surgeon is on leave due to tomorrow will be CNY celebration, so I asked Doc Yasmin to transfer us to other hospital which may accept the case...

At 1pm, Doc Yasmin visited us again and explain that HUKM will accept the case and she had communicated with Doc Prof Dayang which Paediatric Surgeon at HUKM.  At 3.30pm, ambulance transferred us to HUKM....

to be continue....(sory, dh pjg sgt...huhuu)

1 comment:

  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...